Устаткування сучасної кузні

Устаткування сучасної кузні мало чим відрізняється від обладнання кузні стародавніх епох. Основним обладнанням і інструментами коваля і сьогодні є горн, ковадло і молот.

Гірник у ковалі повинен стояти таким чином, щоб до нього був доступ із трьох сторін. Це необхідно під час роботи над великими виробами. Їх потрібно укладати відповідним чином у горн для нагрівання, а потім виносити для кування.

Гірник обов’язково має бути обладнаний гарною витяжкою. Це особливо важливо влітку, тому що дозволяє уникнути задимлення майстерні і дає можливість працювати в більш комфортних та безпечних умовах.

Кодовина повинна бути міцно закріплена на спеціальній дерев’яній подушці. Зазвичай для цього використовується цурбан із міцної деревини. Його поверхня має бути дуже рівна, щоб ковадло і молот не «стрибали» під час кування.

Ще один найважливіший елемент ковальського обладнання – ручник. Це ковальський молот, вага якого залежить від фізичної підготовки коваля. Зазвичай ручник важить від 1 до 1,25 кг. Рукоятка такого молота має бути довжиною не більше 35 см.

Для проведення робіт з більшими виробами зазвичай використовують кувалду. Нею користується підручний коваля – молотобоєць. Кувалда важить від 3 до 10 кг, залежно від розмірів виробу, що обробляється. Кувалду необхідно тримати двома руками під час удару по металевій заготівлі. Рух кувалди має відбуватися прямою, а не закругленою траєкторією.

Ковальові також необхідні кліщі, за допомогою яких він утримує на ковадлі і в горні оброблювану заготівлю. Для художнього кування використовується також різноманітні зубила, спеціальні округлі молотки для підбивання, протяжки, висадки, борідки та прасування.

Ковальські зубила можуть бути двох видів: з тонким і товстим лезом. Зубила з тонким лезом використовуються при гарячій рубці виробу. Зубила з товстим краєм використовують при холодній рубці. Перед роботою із зубилом його обов’язково протирають масляною ганчіркою для того, щоб при ударі воно не схоплювалося з металом, що обробляється. Сухе лезо зубила при ударі кувалдою може так сильно схопитися з металом, що фарбується під час роботи.

Усі ковальські інструменти мають довшу верхню частину, виготовлену з незагартованого металу і більш коротку нижню робочу частину. Вона виконана із загартованого металу та відрізняється великою міцністю.