Сортамент арматури

Арматура (арматурний прокатсталь гарячекатана для армування залізобетонних конструкцій) — вид сортового металопрокату, що має в поперечному перерізі круглу форму. Як правило, арматурний прокат використовується у будівництві для збільшення міцності, посилення залізобетонних конструкцій.

Сортовий прокат — це вид металопрокату не пустотілого перерізу.

Арматура виготовляється з низьковуглецевої, а також загартованих сортів сталі. Залежно від марки сталі, діаметра та жорсткості прутка визначаються технічні та експлуатаційні характеристики готових залізобетонних виробів та конструкцій.

Залежно від призначення арматура поділяється на:

  • анкерну;
  • монтажну;
  • конструктивну;
  • робочу.

Крім того, враховуються умови, в яких вона застосовується, це:

  • є напруга;
  • немає напруги.

А також потреба посилення у конкретному напрямку конструкції:

  • подовжнє розташування стрижнів арматури;
  • поперечне розташування стрижнів арматури.

У будівництві арматурний прокат грає роль каркаса або сітки, які пов’язують залізобетонну конструкцію і рівномірно розподіляють навантаження, що виникають у ній. Це дозволяє значно збільшити розрахункову вагу (силу зовнішньої дії), яку може витримати конструкція.

У монолітному будівництві застосовуються сітки (для плоских) та каркаси (для об’ємних) конструкцій, які зварені з прутків за певною конфігурацією.

Основним показником є діаметр (перетин) арматурного прута та його клас. Відповідно, вживаються такі вирази:

– арматурний прокат з перетином 10 мм; – арматурний прокат з перетином 12 мм. – 12 мм.

Класи арматурного прокату

Арматура А1 (арматура АI; арматура А240)

Арматура A1 являє собою гладкий пруток і використовується при виробництві ЗБВ, монолітних конструкцій і несучих конструкціях, що зварюються. Виробляється по ГОСТ 5781 з марок сталі СтЗкп, СтЗпс і СтЗсп. Діаметр профілю арматури може бути від 6 до 40 мм включно. Арматура діаметром до 12 мм виготовляється як у стрижнях, так і мотках, а з діаметром понад 12 мм виробляється тільки у стрижнях.

Арматура А2 (арматура АІІ; арматура А300)

Сортамент арматури цього класу виробляється з виступами, які йдуть гвинтовими лініями і заходять з двох сторін однаково. Виробляється по ГОСТ 5781 з марок сталі Ст5сп, Ст5пс і 18Г2С. Діаметр профілю арматури може бути від 10 до 80 мм. Так само, як і арматура А1 з діаметром до 12 мм, може вироблятися в мотках.

Арматура А3 (арматура АIII; арматура А400)

Сортамент арматури цього виду також виробляється з ребрами, але заходять із кожного краю в інший бік. Виробляється також з марок сталі 25Г2С і 35ГС діаметром від 6 до 40 мм. У мотках проводиться вся арматура діаметром до 10 мм. Діаметри вище виготовляються лише у стрижнях.

Арматура А6 (арматура АVI; арматура А1000)

Представлені класи арматури у повсякденному житті зустрічаються досить рідко. Вони схожі на арматуру А3, але з більш рідкісним повторенням ребер. Виробляються також за стандартом ГОСТ 5781 з марок сталі 80С, 20хГ2Ц.

  • Арматура А4, сталь 23х2Г2Т, діаметр від 10 до 32 мм.
  • Арматура А5, сталь 22х2Г2АЮ, 22х2Г2Р та 22х2Г2СР, діаметр від 10 до 32 мм.
  • Арматура А6, діаметр від 10 до 22 мм.