Сортамент двотаврів

Двотавр (двотаврова балка) – вид фасонного металопрокату, що має у поперечному перерізі Н-подібну форму.

Фасонний прокат — вид не пустотілого металопрокату, що має складну форму поперечного перерізу. До фасонного прокату належать:

  • Балка.
  • Швеллер.
  • Рівнополочний і не рівнополочний куточок.

Двотавр і швелер застосовується у будівництві, а також при виготовленні металоконструкцій для формування несучих каркасів і як балки перекриттів.

Розміри, межі їх відхилень та форма металевих двотаврів регулюються державними стандартами ГОСТ 8239-89 і ГОСТ 26020-83. Там же вказано порядок маркування і марки сталей, що використовуються при їх виготовленні.

Балка випускається довжиною 3, 6 або 12 метрів.  При замовленні великих партій можливе виробництво двотаврів під розмір клієнта.

У порівнянні з іншими видами металопрокату двотаврова балка має найбільший ступінь питомої міцності та жорсткості. Пов’язано це з формою поперечного перерізу прокату, вона сприяє найбільш правильному розподілу напруги площі балки, що дозволяє істотно знизити обсяг використовуваного матеріалу. Так опір на розрив двотавра і цільного бруска металу аналогічного розміру практично однакова, але при цьому маса Н-подібного профілю нижче більш ніж у 10 разів.

Види двотаврових балок

Залежно від форми перерізу двотавр поділяють на наступні категорії:

Горячокатаний сталевийдвотавр з ухилом внутрішніх граней полиць за ГОСТ 8239-89. Являє собою Н-подібний профіль, полиці якого утворює зі стінкою кут від 8 до 12 градусів.

Двутаври нормальні за ГОСТ 26020-83. Від попереднього типу профілю його відрізняє паралельність граней полиць між собою. Це спрощує процес виготовлення з одного боку, а з іншого, хоч і незначно, знижує опір деформації профілем. У конструкторській документації його прийнято позначати буквою “Б“.

Двутавр широкополочний за ГОСТ 26020-83. Ширина полиць у даному профілі збільшена майже в 1,5 рази порівняно з вищезазначеними видами. Збільшення форми перерізу позитивно позначається на міцності, жорсткості та довговічності балки. Вона здатна витримати на 40% більшого навантаження порівняно з нормальним двотавром. Маркується літерою «Ш».

Колонні двотаври за ГОСТ 26020-83 відрізняються ще більшою шириною полиць. Товщина стінки також збільшена. Що дозволяє підвищити їхню міцність майже на 100%. Використовується в особливо відповідальних конструкціях. Позначається літерою «К».

Марки сталей та сплавів, що використовуються для виробництва двотаврів

Окрім форми поперечного перерізу, регламентований ГОСТами сортамент визначає допустимі види сталей, з яких виготовляють двотаврові балки. Найбільш застосовуваними є:

Вуглецеві сталі звичайної якості. Механічні властивості та хімічний склад відповідають ГОСТ 380-2005. За ступенем розкислення поділяються на спокійні, киплячі та напівспокійні. Вісімдесят відсотків ринку представлені саме цими сталями в силу їхнього оптимального співвідношення ціни, технологічних і характеристик міцності.

Будівельні сталі ГОСТ 27772-88. Відрізняються вищими вимогами щодо вмісту шкідливих домішок. Основний сортамент даних сталей представлений такими марками як С235, С245 та С255.

Низколеговані прокатні сталі. Характеристики вказані у таблиці ГОСТу 19281-89. Ці сплави додатково леговані марганцем, кремнієм та алюмінієм, що робить їх більш стійкими до динамічних навантажень.

Сталі для мостобудування ГОСТ 4784-97. Ще міцніший метал. Має підвищений опір до впливу циклічних навантажень. Застосовується в особливо відповідальних конструкціях.